Juvertumörer

Det är inte alls ovanligt att möss får tumörer. Här beskriver jag den vanligaste cancerformen på mus: Juvertumör.

Den vanligaste cancerformen på mus är juvertumör (bröstcancer).  Det är mestadels honor som drabbas, men även hanar kan få juvertumörer.

Får din mus en tumör, så är det troligast juvertumör, oavsett var den sitter. Möss har tio bröstvårtor, tre par fram på bröstkorgen och två par bak mot ljumskarna. Till varje bröstvårta hör ett stort område bröstvävnad som brer ut sig åt sidorna och ända upp på ryggen. 

Sandy poserar.

 

Här har jag fyllt i med rött var hennes juvervävnad finns under huden. De svarta prickarna markerar bröstvårtornas läge.

 

 

Tumören kan alltså sitta på buken, på sidorna, underhalsen, vid baken och till och med på ryggen.

MÖSSENS JUVERTUMÖRER

”Bröstcancer” är en av de vanligaste tumörsjukdomarna hos både människor, hundar, katter, råttor och möss. Orsakerna kan vara många, och till stor del saknas kunskap. Specifikt för mössen är att man vet att deras juvertumörer orsakas av ett virus vid namn Murine Mammary Tumor Virus, MMTV.
Men det finns även andra cancerformer/tumörer som kan vara svåra att skilja från MMTV, främst cancer i lymfkörtlarna.

MMTV

Juvertumörer hos möss är ärftligt. (Gäller inte för bröstcancer hos människor, hundar eller katter, råttor vet jag ingenting om, annat än att råttors juvertumörer inte orsakas av MMTV och oftast inte är aggressiva till skillnad mot mössens.)

MMTV kan överföras från hona till ungar på två olika vis. Både via bröstmjölken, och/eller via arvsanlagen om viruset även finns i könscellerna.
Viruset kan även smitta via saliv och urin.
Viruset smittar med säkerhet inte människor, enligt SVA (statens veterinäranstalt i Uppsala).

Det bör gå att avla bort benägenheten för tumörerna, men det handlar om väldigt många gener, där varje gen har  väldigt liten enskild påverkan.  Dessutom handlar det i slutänden mer om sannolikheten att utveckla tumörer än att det blir noll möss med tumörer.  Hur som helst så kan generna delas in i 3 grupper.

- Det finns genkomplex som antingen inte understöder virusets livscykel, eller som stöder tumörernas livscykel.

- Det finns andra genkomplex som påverkar den hormonella miljön, vilket främjar eller motverkar utvecklandet av tumörerna.

- Och det finns genkomplex som påverkar själva bröstkörtelcellernas benägenhet att omvandlas till cancerceller.
                                       (forskning av Georg Klein, Karolinska Institutet)

 

Möss som smittas via könscellerna (arvsanlagen) utvecklar i högre grad tumörer. En mus smittad med endogent MMTV (via könscellerna, ej exogent via mjölken) har virusets DNA i alla kroppscellerna.

VAD ÄR CANCER?

Det finns ett stort antal olika cancerformer, men gemensamt för dem är att celler blir sjuka och börjar dela sig okontrollerat, för att så småningom växa till en tumör. Sådant som kan skada cellerna kan vara strålning, vissa gifter, virus, mm. Även ålder kan påverka, eftersom cellerna lättare skadas ju äldre de blir.

Ofarliga tumörer kallas benigna, de sprider sig inte.

Elakartade tumörer kallas maligna = cancer. Cancertumörer fortsätter att växa, och de ”tappar” celler som åker iväg i lymf- och blodbanor tills de fastnar på någon annan plats i kroppen. Där fortsätter de att växa och bildar nya tumörer = metastaser. Juvertumörer mestaserar främst i lungorna. Cancertumörer kan också växa in i intilliggande vävnad.

VAD ÄR ETT VIRUS?

Ett virus fungerar sjukdomsalstrande genom att ta sig in i levande organismers kroppsceller och förändra en liten sekvens av cellens DNA. Då förändras  cellens funktion, den ”blir sjuk” och beter sig onormalt. När en virusinfekterad cell börjar dela sig och föröka sig okontrollerat, uppstår cancer. (OBS det finns även andra orsaker än virus till cancer, och virus kan göra celler sjuka på andra vis än okontrollerad tillväxt)

Några foton sedan 2006.

Vision, nio månader.

 

Chaconne, DY, ca ett år.

 

Fantasia, ett år och en månad.

 

Tumörerna kan växa mycket snabbt, eller över en lång tid. Så länge de är små gör de inte ont, och mössen syns inte lida av dem. Men förr eller senare - oftast förr - gör vi humanast i att låta dem vandra vidare på ett skonsamt vis. En juvertumör på en mus är tyvärr en dödsdom.

LÄNKAR:

http://stud.epsilon.slu.se/496/7/siverhall_l_130425.pdf

http://en.wikipedia.org/wiki/Mouse_mammary_tumor_virus

http://www.pathbase.net/Necropsy_of_the_Mouse/index.php?file=Chapter_3.html

http://www.lakartidningen.se/OldPdfFiles/2000/21549.pdf

 http://mus.ifokus.se/articles/4d717819b9cb462233085845-allmant-om-tumorer