Fler artiklar

Länklistan ovan visar inte fler än 10 sidor. Här är några till som jag skrivit.

Om immunförsvar:           https://muse.n.nu/immunforsvar

Om parasiter, del II:         https://muse.n.nu/parasiter.ii

amairas genetikskola:      https://muse.n.nu/amairas-genetikskola  (skrivet på Mus.iFokus från början)

Blekgenerna på C-lokus:  https://muse.n.nu/c-lokus

Juvertumör på mus:         https://muse.n.nu/juvertumorer

Färggenetik för Newbies: https://muse.n.nu/newbies-genetik

Variegated och polygener: https://muse.n.nu/dominant-white-spotting

Om päls och pigment, med bilder : https://muse.n.nu/palspigment.del-1

Mer om päls och pigment: https://muse.n.nu/palspigment.del-2

Hobby-avel:  https://muse.n.nu/om-inavel

Och så om mig, här nedan:

 

BJÖRNDALENS SÄLLSKAPSMÖSS

 

Möte

 

Jag heter Anne-Marie - kallar mig amaira på nätet - och har Björndalens Sällskapsmöss sedan 2006. Det är en nu oregistrerad mycket liten uppfödning med inriktning mot sällskapsmöss, där en av mina första och viktigaste frågor är: "Vad är en mus?"

Jag anser att jag inte kan avla mot välmående och glada djur, om jag inte först känner till vilka de är i sin ursprungsform.

Hur lever den vilda föregångaren? Vilka behov har de? Hur uttrycker de sina behov? Hur uttrycker de sig själva? Vad är MÖJLIGT att begära av sitt djur? Det går ju aldrig att förvänta sig något som är emot en varelses natur.

 

Under 5 års tid har jag på olika vis "vidareutbildat" mig inom just möss, deras etologi, beteende, avel, färggenetik och allmän genetikslära.

 

Några bra böcker jag har.

 

Läst böcker på svenska men främst engelska.

Eva Johanssons Färgavelshäften än oumbärliga för den som vill börja lära sig om mössens färggenetik. http://home.astrakan.hig.se/matsvin/hemsida/node/16

Vill man sedan gå vidare så är det engelsk litteratur som gäller.

Jag har varit med i musföreningen SVEMUS, fått mängder av kontakter, varit på en stor mängd musutställningar, gått på kurser, är utbildad domare, fört långa och intressanta diskussioner med kunniga och erfarna uppfödare och andra, om möss och andra djur, deras beteenden och etologi, genetik, djurhållning, temperament, avel, mm, mm, mm.

I övrigt är jag uppfödd med djur, speciellt hästar, höns, kaniner. Är född och bor fortfarande "på landet". Har läst biologi och biokemi på universitetet. Är intresserad av biologi, evolutionsbiologi, etologi, och mycket annat. Har inga andra djur än mina möss just nu, och inga planer på att skaffa några andra heller.  Fast jag har hästar i min hage, de två finingarna Wilma och Livia som hör till grannen/barndomsvännen, men är landskapvårdare hos mig. Och gräsmatteklippare vid behov. 

Vill du ser mer bilder på mina möss, så gå till min fotoblog: http://tammusar.blogspot.com/