Dominant White Spotting

Ska redigeras!!! texten är från en diskussion på Mus.iFokus om varför den dominanta teckningsgenen W/* som ger variegated möss, ibland kan sakna vita teckan och ändå finnas.

Som alltid när det handlar om lite mer avancerad genetik (och avel) är svaret givetvis polygener, eller modifieringsgener som det väl heter lite mer korrekt.

Så fort jag vill förbättra (eller bara förändra) något vid avel, t.ex. nyans på färgen, storlek (på både mus, ögon, öron, svanslängd, osv), pälsens kvalitet (täthet, intensitet, bandets bredd och läge på agoutivarianter, mm), och även temperament och beteende, så är det polygener jag arbetar med.

Vill jag till exempel ha en djupare rödfärg på mina gula möss, så avlar jag hela tiden konsekvent på de rödaste ungarna, till färgen djupnat. Under förutsättning att rätt polygener finns förstås. Det är som att vaska guld.

Polygener är "många gener" som samverkar, men bara i en sådan liten grad, att en enda inte märks, de måste vara tillsammans.

Och det är polygenerna som påverkar de egentliga färg- och päls-generna. Som avgör t.ex. om en långhårig mus får riktigt lång och tät och bra päls, inte bara blir långhårig.

Det är polygenerna som avgör om en tanmus har en beigegulaktig tanfärg, eller en riktigt mörk och djup utställningsfärg på tanen. (Och alla nyanser däremellan förstås, beroende på antal polygener som finns närvarande.)

Det är med polygenernas hjälp man får fram de vackra standardmössen! Det är inget som man kan trolla fram ur en vanlig petmus på några få år. Men har man väl fått fram dem - dvs lyckats vaska ihop alla de polygener som behövs - så är det ganska lätt att bevara så länge man inte avlar ut på något annat.

Vissa polygen-komplex är kända. Till exempel Rufus Polygener för djupare och bättre rödfärg. Eller k-komplexet som påverkar vilken teckning en piebaldmus s/s får.

När det gäller variegated, heter genen Dominant White Spotting, W.

I dubbel upplaga W/W är musen inte livsduglig. I enkel upplaga W/* kan musen vara allt från nästan vit till helt otecknad. Vilket det blir, beror på modifieringsgengruppen m(w), polygener alltså.

Det spännande med det hela är, att dessa polygener inte bara "modifierar nyanser". Saknas m(w) får musen inga vita tecken alls, trots att teckningsgenen är där!

Beroende på hur många av dessa polygener som är närvarande, varierar mängden vitt från inget till mycket.

Men fortfarande är det genen W som avgör, för är musen inte  W/* blir musen inte tecknad även om m(w) är närvarande.

Det är en samverkan alltså.

Därför har jag inte variegated fast jag har genen W/*. Jag har inte modifieringsgenerna som behövs. Eller så har jag dem, men de ligger utspridda i olika möss. Och med polygenerna (modifieringsgenerna) kan man ju inte veta var eller om de finns, om de inte är hopsamlade på ett vis så de uttrycks.

Att jag har just den genen, vet jag (tror jag i alla fall) därför att jag faktiskt haft några variegatedmöss 2011 i några kullar. Men eftersom jag inte avlat på dem, har polygenerna spritts ut bland mössen och säkerligen har även flera av dem gått förlorade.